lördag 3 januari 2009

Pappersarbete, skatteverket, pass mm

Det är visst två papper som behöver skriva i enligt Skattemyndigheten: en hindersprövning och ett papper om man tänker byta efternamn. Bägge finns länkade till. Man kan skriva i pdf-dokumentet och sen skriva ut det, men inte spara dokumentet Men om man printar sin kopia och skickar den andra till skatteverket så har man både hängslen och bälte. Hindersprövningen tar ca två veckor att få och gäller i fyra månader.

Tydligen får man inte fundera i efterhand utan måste senast i samband med vigslen meddela vilket efternamn man ska ha. Det visste jag inte. Antingen skickar man in lappen när man ansöker om hindersprövning eller så lämnar man den till vigselförrättaren. Vigselförrättaren ska alltså få hindersprövningsresultatet och -- förmodar jag -- skriva något på det om att vigsel förrättats, datum mm -- och sedan inskickas detta till skatteverket. Så är man gift.

Passet då? Om man åker på utlandsresa? Och ID-kortet? Och för de lyckliga, körkortet? Kundkort? Såhär har en klok människa på Bröllopstorgets forum sagt:

Du kan inte ansöka om pass och körkort förrän efter bröllopet och namnändringen. Skatteverket kommer skicka ut ett papper som styrker din namnändring och som du kan ha med dig tillsammans med ditt gamla körkort om du behöver tex hämta ut ditt nya körkort eller skaffa pass. Skatteverket skickar ut det då prästen/ vigselförrättaren har skickat in pappren om vigseln och de har processat det, för oss tog det två veckor ungefär.

Kundkort lär du själv behöva byta, det kommer nog inte ske automatiskt. Men det är ju ingen panik. För körkort kommer du få ett brev från Vägverket att du behöver byta.

Med andra ord borde man boka eventuell smekmånad i sitt originalnamn och åka med sitt originalpass.

En annan kloking sa:
Jag har fått lindex och hemköp automatiskt nu, körkortspapperna fick jag ca 4 v efter bröllopet (tog lång tid för mitt namnbyte att reggas tror jag). Kan vara bra idé att vänta med bankkortsbyte tills du fått ett nytt körkort/id-kort.

Man har 6 månader på sig att skaffa ID-handlingar i enlighet med det nya namnet. Där hittade jag en kostnad till som jag inte hade tänkt på...

På polisens hemsida står det följande om pass och ID-kort:

Ansökningshandlingen skrivs inte i förväg utan det görs maskinellt vid ansökningstillfället. Passet kostar 400 kronor inklusive foto och avgiften betalas vid ansökningstillfället.
Om du har ett gammalt giltigt pass ska det samtidigt lämnas in för makulering men får sedan behållas. Behöver du ditt gamla pass medan du väntar på det nya kan det gamla passet makuleras då det nya hämtas.
En namnändring finns antecknad i Polisens register för pass cirka två dygn efter det att berörd person fått beviset om ändringen. Vänta därför en tid med att ansöka om nytt pass efter namnändring.

Det var väl det, va?

0 kommentarer: